reuma maxxmedic aleksinac

Ako sumnjate da imate reumu…

Reuma, poznata i kao reumatoidni artritis, autoimuna bolest koja pogađa zglobove i može uzrokovati različite simptome. Simptomi reume mogu varirati od blagih do težih, a evo nekoliko uobičajenih simptoma:

  1. Bol u zglobovima: Bol u zglobovima je čest simptom reume. Bol može biti prisutan u više zglobova istovremeno, a obično se javlja simetrično, što znači da su pogođeni zglobovi na obe strane tela (na primer, oba kolena ili oba ručna zgloba).
  2. Otok zglobova: Zglobovi pogođeni reumom mogu postati otečeni i natečeni. Otok se obično javlja zajedno sa bolom.
  3. Stifness (ukočenost): Ukočenost zglobova je čest simptom. Osobe sa reumom često imaju problema sa pokretljivošću zglobova, posebno ujutro ili nakon dugog perioda mirovanja.
  4. Umor: Umor je često prisutan kod osoba sa reumom. Osećaj iscrpljenosti može biti intenzivan i ometati svakodnevne aktivnosti.
  5. Gubitak apetita i gubitak telesne mase: Osobe sa reumom mogu iskusiti gubitak apetita i gubitak telesne mase, posebno ako bolest napreduje.
  6. Poteškoće u pokretljivosti: Napredovanje reume može dovesti do smanjenja pokretljivosti zglobova i funkcionalnosti. Ovo može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
  7. Otoci na drugim delovima tela: Osim zglobova, reuma može izazvati otok na drugim delovima tela, kao što su mišići, tetive ili drugi organi.
  8. Povišena temperatura: U nekim slučajevima, osobe sa reumom mogu iskusiti povišenu telesnu temperaturu, posebno tokom aktivnih upalnih faza bolesti.
  9. Problemi sa kožom i očima: Reuma može uzrokovati probleme sa kožom (kao što su reumatski čvorići) i očima (konjuktivitis).

Važno je napomenuti da simptomi reume mogu varirati od osobe do osobe, i da se bolest može manifestovati na različite načine. Rana dijagnoza i lečenje reume mogu pomoći u upravljanju simptomima i sprečavanju napredovanja bolesti. Ako sumnjate da imate reumu ili imate neke od navedenih simptoma, obratite se lekaru ili reumatologu radi dalje dijagnostike i lečenja.