gips maxxmedic

Stavljanje i skidanje gipsa – ortopedija Maxxmedic

Kada osoba doživi povredu koja uključuje kosti ili zglobove, ortoped može biti odgovoran za postavljanje gipsa kako bi se omogućila stabilizacija i podrška oštećenom delu tela tokom procesa ozdravljenja. Evo nekoliko čestih vrsta povreda i situacija u kojima ortoped može primeniti gips:

  1. Prelomi kostiju: Ortoped će postaviti gips kako bi imobilizovao prelomljenu kost i sprečio pokrete koji mogu oštetiti ozleđeno područje. Gips će se obično postaviti iznad i ispod mesta preloma kako bi se obezbedila stabilnost.
  2. Povrede zglobova: Ponekad se gips koristi za stabilizaciju zglobova nakon povreda kao što su dislokacije ili ruptura ligamenata. Ovo može pomoći u sprječavanju daljih oštećenja i omogućiti zaceljenje.
  3. Hirurške intervencije: Nakon hirurških zahvata na kostima ili zglobovima, ortoped može postaviti gips kako bi se obezbedila zaštita i podrška operisanom području tokom perioda oporavka.
  4. Deformacije: U nekim slučajevima, gips se može koristiti za korekciju deformacija kostiju, kao što su deformacije stopala ili ruku. Gips se postavlja u određenom položaju kako bi se postigla željena korekcija tokom vremena.
  5. Upalne bolesti: U nekim stanjima kao što su teži oblici artritisa, ortoped može preporučiti nošenje gipsa kako bi se smanjila bol i podržala oštećena područja.

Postupak postavljanja gipsa uključuje precizno oblikovanje i postavljanje gipsa kako bi se postigla stabilnost i podrška za povređeno područje. Nakon postavljanja, pacijent će obično dobiti upute o tome kako održavati gips, kako sprečiti komplikacije, i kada se treba vratiti kod ortopeda na kontrolu. Gips se često nosi određeno vreme, a dužina nošenja zavisi od ozbiljnosti povrede i brzine zaceljenja.