vaskularni hirurg maxxmedic pregled

Vaskularna hirurgija

Vaskularna hirurgija je specijalnost u medicini koja se bavi dijagnozom, lečenjem i upravljanjem bolestima i poremećajima krvnih sudova, arterija, vena i limfnih sudova u ljudskom telu. Ovi krvni sudovi igraju ključnu ulogu u transportu krvi, kiseonika, hranljivih materija i drugih važnih supstanci širom tela. Vaskularni hirurzi se bave kirurškim i minimalno invazivnim postupcima kako bi očuvali ili poboljšali cirkulaciju krvi i zdravlje pacijenata.

Evo nekoliko ključnih oblasti i aspekata vaskularne hirurgije:

  1. Arterijska hirurgija: Vaskularni hirurzi se bave oboljenjima arterija, uključujući aterosklerozu (nakupljanje masnih naslaga u arterijama), aneurizme (proširenje arterija) i okluzije (začepljenje arterija). Kirurški postupci kao što su angioplastika, stentiranje i bypass operacije često se primenjuju za obnovu protoka krvi u arterijama.
  2. Venska hirurgija: Vaskularni hirurzi leče poremećaje vena, uključujući varikozne vene, trombozu dubokih vena (DVT) i hroničnu vensku insuficijenciju. Postupci kao što su flebektomija, ablacija vena i skleroterapija koriste se za lečenje venskih problema.
  3. Endovaskularna hirurgija: Ova minimalno invazivna grana vaskularne hirurgije koristi katetere i fluoroskopiju (rendgenske snimke uživo) za tretiranje vaskularnih bolesti. To uključuje postupke poput endovaskularnog stentiranja i embolizacije, koji se izvode putem malih incizija umesto otvorenih hirurških rezova.
  4. Aneurizme: Vaskularni hirurzi često tretiraju aneurizme, proširenja arterija koje predstavljaju ozbiljan rizik od pucanja. Operacije za popravku aneurizmi mogu uključivati ​​stavljanje stentova ili izradu bypass operacija.
  5. Hirurgija limfnih sudova: Vaskularni hirurzi se bave poremećajima limfnih sudova, uključujući limfom, limfedem i druge stanja koja utiču na limfni sistem.

Vaskularna hirurgija je ključna za očuvanje cirkulacije i sprečavanje ozbiljnih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, gangrena i amputacija. Vaskularni hirurzi obavljaju detaljne dijagnostičke procene, koriste najsavremeniju tehnologiju i primenjuju različite hirurške tehnike kako bi obezbedili da pacijenti dobiju odgovarajući tretman za svoje vaskularne probleme.